A Derviši cukrászda 100 éve Lendván

Lendván, a Fő utcán, az óvárosban, a Szent Katalin plébániatemplom közelében van egy üzlet, ahol e meleg napokban igencsak zajlik az élet. Itt található ugyanis a Derviši cukrászda, amelyet a lendvaiak jól ismernek, azonban keveset tudnak a történelméről. Idén múlik 100 éve, hogy Čerim Dervišević Zećirović nagybátyjával érkezett szezonális cukrászként Lendvára és kezdte tevékenységét.

Čerim Dervišević Zečirović 1953-ban Lendván, a háromkerekű járgányon árusítja a fagylaltot. Ő volt az első macedóniai albán cukrász, aki ideköltözött és dolgozott Lendván. A várost azért választotta, mert Lendvának volt polgári hagyománya és akkoriban fontos kerületnek tekintették. Eleinte nem rendelkezett állandó helyiséggel, a fagylaltot egy átépített, kerekeken álló termikusan hűtött tartályokból értékesítette. Akkoriban nem volt hűtő, a fagylatot pedig kézzel készítették. A hűtőanyagot a Lendva-hegy alatti jégveremből kapták. Így folyt a munka egészen 1931-ig, amikor Lendván kezdte folytatni az ipart. Az első üzletet Lendván, a Fő utcán nyitotta, ott, ahol ma üresen áll az egykori áruház, illetve a Piri falatozó helyén.

Ezen a képen látható az a ház, melyben Čerim Dervišević Zečirovič nyitotta első üzletét (a második ház balról jobbra)Itt értékesítették a fagylaltot egészen 1971-ig, amikor átköltöztek a mostani helyiségekbe, hiszen az előző épület a lendvai áruház építése miatt került lebontásra. Az üzletet fia, Nazmi Derviši vezette, aki egészen 1997-ig dolgozott a cukrászdában, a szakmát pedig átadta fiának Rafisnak és Neđadijnak is. Akkoriban a fagylatot több helyen is árulták. Az úgynevezett »Száraz« Termán Lendván, a »vízes« Termán Petesházán és az akkori Ljubljanska Banka épület melletti újságárus közelében. A fagylatot háromkerekű járgányon is árulták a falvakban búcsúk alkalmából. Emellett több fajta süteményt is készítettek, tortákat, »sampit«, krémes szeleteket, nyalókát, török mézet, … Rafis Derviši 2009-ig dolgozik testvérével a cukrászdában, amikor váratlanul elhúnyt.

Neđadij és Rafis Derviši a cukrászdájukban 1980-banNazmi Derviši pedig 2012-ben távozott az élők sorából. Azóta Neđadij Derviši és Čerim, Rafis fia folytatja az ipart.

Nazmi Derviši török kávét készít

2017-ben Neđadij Derviši-Neđo Lendva Község elismeresében részesült, a város és az emberek iránti viszonyulása, az összekötő és társadalmi szerepe, valamint a kíváló fagylalt révén.

Lendva lakosai is egyezünk ezzel, hiszen a család tagjaként fogadnak bennünket a cukrászdában és nem csupán ügyfélként. Tág mosollyal és barátsággal, valamint hatalmas gombóc kíváló fagylalttal kényeztetnek bennnünket immár 100 éve.

 

Fotógaléria

[Best_Wordpress_Gallery id=”410″ gal_title=”100 let derviši”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja