A csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 40 éve

Megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte a Csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. A csentei faluotthonban a helyi gyerekek, valamint a csentei és a kapcai népdalkör színesítette a programot, a jó hangulatról pedig a Harangláb Népzenei Együttes gondoskodott. Az idén 40. évfordulóját ünneplő egyesületet 1979-ben alapították és azóta annak keretében működik a népdalkör és a hímzőszakkör, amelyek gondoskodnak őseink hagyományainak megőrzéséről.

A kulturális tevékenység első lépései viszont már a második világháború idején megtörténtek, amikor a csentei fiatalok az „Isten nem ver bottal” című előadást vitték színpadra. A háborús éveket követően a falubéli fiatalok az állami ünnepek alkalmával gondoskodtak a kulturális tevékenység folytatásáról. A Varga házaspár kezdeményezésére színjátszó csoport alakult Csentében, amelyet az említett házaspár vezetett. A két színjátszó csoport egészen a múlt század 50-es és 60-as évekig működött, majd 1971 után e tevékenység fokozatosan kihalt.

A csentei Vlaj Lajos művelődési egyesület

1979-et írtak, amikor a falubéli fiatalok kezdeményezésére megalakult a művelődési egyesület, amely Vlaj Lajos költőről és forradalmárról kapta a nevét. Az egyesület vezetését Bazsika Magda vette át.
Az alakuló közgyűlést 1979. november 20-án tartották. Az egyesületi tagok hamarosan el is kezdték az aktív munkát: létrehozták a vegyeskórust, az ifjúsági színjátszó csoportot, valamint a ritmikai tánccsoportot. Fellépéseikkel Csentében és egyéb falvakban szerepeltek, de Magyarországon is vállaltak szerepléseket.

Bazsika Magda, a csentei művelődési egyesület megalapítója és hosszúéves vezetője

Az elmúlt negyven évben a Csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület volt a kulturális élet megalapozója a faluban, de a szélesebb térségre is hatással volt. Büszkeség töltheti el az egyesületet, hiszen kitartóan és odaadóan őrizték az ősöktől örökölt kultúrát.
A tegnap esti rendezvény keretében meg lehetett tekinteni a hímzőszakkör tagjainak hímzéseiből készült kiállítást is, valamint azon fényképeket, amelyek a művelődési egyesület életét mutatják be az elmúlt negyven évben. Bazsika Magda odaadó munkájáért elismerést vehetett át az ünnepélyen, melynek keretében külön kitértek Cimerman Béla személyére is, aki a csentei művelődési egyesület hajtóereje volt.
A kulturális programot kötetlen társalgás követte, amelyet a Harangláb Népzenei Együttes tette színesebbé, de az asztalokról nem hiányzott a finom vacsora, valamint az ünnepi torta sem.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1124″ gal_title=”Šandor Petofi 40 let”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja