60 LET POMURSKEGA MADŽARSKEGA RADIA IN 40 LET TELEVIZIJSKIH ODDAJ V MADŽARSKEM JEZIKU

25. oktobra je minilo natanko 40 let, odkar je takratna Televizija Ljubljana predvajala prvo televizijsko oddajo Mostovi v madžarskem jeziku.
29. novembra bo 60 let od prve radijske oddaje v madžarskem jeziku, ki so ga predvajali na takratnem murskosoboškem radiu.
Oba medija budno spremljata življenje, usodo in položaj pomurske manjšine v Pomurju in o tem tudi poročata.
Medija sta v teh desetletjih dozorela in se razvijala, a kljub temu sta še vedno mladostna in nam imata še veliko tega za povedat.
Njuno ciljno občinstvo so pomurski Madžari, toda obenem nagovarjata vse prebivalce pokrajine ob Muri in zamejske Madžare. V preteklih štiridesetih letih obveščanja sta bili neodvisna in verodostojna medija, ki sta vedno prisluhnila ljudem.

Poslanstvo obeh medijev je povezovanje manjšine z matično domovino in z večinskim narodom v Pomurju. To še posebej velja za oddajo Mostovi, ki z mostovi gradi pot do vseh skupnosti v domovini in izven nje. Medija poskušata biti v koraku s časom v vseh pogledih. Oddaja Mostovi in Pomurski Madžarski radio sta gledalcem in poslušalcem dosegljiva tudi na spletu, kjer koli po svetu.

Žal število pripadnikov Madžarske narodnosti v Pomurju upada in upamo, da to ne bo preveč zaznamovalo usode medijev.
Ob tako pomembnem jubileju želimo medijema veliko vztrajnosti, da bosta še dolgo prisotna v življenju tukajšnje skupnosti, da lahko manjšina računa na medij, in da sta, tako kot do sedaj, prisotna tako v vsakdanjem življenju kot tudi ob pomembnih dogodkih.

Začetki radijskih programov v madžarskem jeziku segajo v leto 1958, ko so poslušalci v Prekmurju slišali prvo radijsko oddajo v madžarščini; trajala je 10 minut, sestavljale pa so jo novice. Prva televizijska oddaja v madžarskem jeziku v lastni produkciji je bila predvajana 25. oktobra 1978, na sporedu je bila enkrat tedensko in je trajala 20 minut. V letih do danes sta se oba medija razvijala, bogatila in dosegala pomembne rezultate na področju informiranja gledalcev in poslušalcev o dogodkih v Prekmurju v njihovem maternem jeziku, pa tudi v širšem slovenskem in madžarskem prostoru. Ob svojem temeljnem poslanstvu sta tako radijski kot televizijski program v madžarskem jeziku vzpostavljala duhovne ter informacijske mostove med pripadniki madžarske narodne skupnosti in večinskim narodom v Sloveniji ter matičnim narodom na Madžarskem. Televizijski program TV-studia Lendava lahko, zahvaljujoč se podnapisom, spremljajo vsi prebivalci Republike Slovenije in na tak način dobijo vpogled v vsakdan in praznike prekmurskih Madžarov, prispevke omenjenega studia pa občasno objavijo tudi v programih javnih televizij na Madžarskem. Radijski program Pomurskega madžarskega radia je usmerjen tudi v obmejni prostor na Madžarskem. Tam imajo oddaje, predvsem v sosednjih madžarskih županijah, torej v Železni županiji in v županijah Zala in Somogy, okoli 120.000 poslušalcev. Gledalcem televizijskega programa v madžarskem jeziku je danes na voljo 4-krat po 30 minut programa tedensko, v okviru katerega se v mesecu dni izmenjuje osem različnih oddaj, poslušalci Pomurskega madžarskega radia pa lahko poslušajo radijski program v madžarskem jeziku kar 18 ur in 15 minut dnevno, v tem času pa se ob novicah, servisnih oddajah in dobri glasbi zvrsti tudi več kot štirideset različnih oddaj. Vir: RTV Slovenija.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja