60 LET POMURSKEGA MADŽARSKEGA RADIA IN 40 LET TELEVIZIJSKIH ODDAJ V MADŽARSKEM JEZIKU

V Lendavi so danes proslavili 60. obletnico radijskega in 40. obletnico televizijskega programa za madžarsko narodno skupnost v Sloveniji. 

60 LET POMURSKEGA MADŽARSKEGA RADIA IN 40 LET TELEVIZIJSKIH ODDAJ V MADŽARSKEM JEZIKU

V letu pomembnih jubilejev za RTV Slovenija praznujeta okrogli obletnici tudi oba elektronska medija madžarske narodne skupnosti v Sloveniji. Osrednja slovesnost v počastitev šestdesetletnice pomurskega madžarskega radia in štiridesetletnice televizijskih oddaj v madžarskem jeziku, je bila nocoj v lendavski gledališki in koncertni dvorani. Na prireditvi, so praznično vzdušje pričarali umetniki iz Magyar Nemzeti Táncegyüttes in priznana lendavska pevka ljudske glasbe Tjaša Šimonka, slavnostni govornik pa je bil Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije, ki je ob tem dejal, da oba medija spodbujata dvojezičnost in ohranitev narodne identitete. “Slovenija je naklonjena narodnim skupnostim, saj vemo, kako je, če si zunaj domovine,” je dejal.

 Začetki radijskih programov v madžarskem jeziku segajo v leto 1958, ko so poslušalci v Prekmurju slišali prvo radijsko oddajo v madžarščini; trajala je 10 minut, sestavljale pa so jo novice. Prva televizijska oddaja v madžarskem jeziku v lastni produkciji je bila predvajana 25. oktobra 1978, na sporedu je bila enkrat tedensko in je trajala 20 minut. V letih do danes sta se oba medija razvijala, bogatila in dosegala pomembne rezultate na področju informiranja gledalcev in poslušalcev o dogodkih v Prekmurju v njihovem maternem jeziku, pa tudi v širšem slovenskem in madžarskem prostoru. Ob svojem temeljnem poslanstvu sta tako radijski kot televizijski program v madžarskem jeziku vzpostavljala duhovne ter informacijske mostove med pripadniki madžarske narodne skupnosti in večinskim narodom v Sloveniji ter matičnim narodom na Madžarskem. Televizijski program TV-studia Lendava lahko, zahvaljujoč se podnapisom, spremljajo vsi prebivalci Republike Slovenije in na tak način dobijo vpogled v vsakdan in praznike prekmurskih Madžarov, prispevke omenjenega studia pa občasno objavijo tudi v programih javnih televizij na Madžarskem. Radijski program Pomurskega madžarskega radia je usmerjen tudi v obmejni prostor na Madžarskem. Tam imajo oddaje, predvsem v sosednjih madžarskih županijah, torej v Železni županiji in v županijah Zala in Somogy, okoli 120.000 poslušalcev. Gledalcem televizijskega programa v madžarskem jeziku je danes na voljo 4-krat po 30 minut programa tedensko, v okviru katerega se v mesecu dni izmenjuje osem različnih oddaj, poslušalci Pomurskega madžarskega radia pa lahko poslušajo radijski program v madžarskem jeziku kar 18 ur in 15 minut dnevno, v tem času pa se ob novicah, servisnih oddajah in dobri glasbi zvrsti tudi več kot štirideset različnih oddaj.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”627″ gal_title=”60 in 40 let”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja