60 éves a magyar nyelvű rádióadás és 40 éves a magyar nyelvű tévéadás Muravidéken

Lendván megünnepelték a szlovéniai magyar nemzetiségi rádióadások 60. és a tévéműsorok 40. évfordulóját.

A Szlovén RTV fontos évfordulóival egybeesően a muravidéki magyar nemzetiségi média is ünnepel. A rádió 60. és a tévé 40. évfordulójának központi megünneplésének a Színház- és Hangversenyterem adott otthont. A rendezvény szónokai közt ott volt Szlovénia miniszterelnöke, Marjan Šarec Úr is, aki beszédében kihangsúlyozta a médiák fontos szerepét a kétnyelvűség és a nemzeti identitás megtartásában. „Szlovénia támogatja a területén élő nemzeti kisebbségeket, hiszen tudjuk, milyen az, ha a saját hazádon kívül élsz” – tette hozzá. A rendezvény kulturális részében a lendvai Šimonka Tjaša, elismert énekesnő és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lenyűgöző előadással örvendeztették meg a közönséget.
Az első magyar nyelvű rádióadás 1958-ban történt. A 10 perces adás híreket közölt a Muravidéken élő magyar ajkú ebereknek. Az első önálló magyar TV-műsort 1978. október 25-én sugározták. A heti 20 perces műsor a magyar nemzetiség eseményeiről adott tájékoztatást. Mindkét médium rengeteget fejlődött az idők során. Fontos szerepet töltöttek be és töltenek be a magyar nemzetiség tájékoztatásában, de egyúttal a többségi nemzet felé is közvetíti a kisebbség életéről szóló információkat. Az alapküldetésük mellett kapcsolattartó szerepe is van a muravidéki magyarok és az anyanemzet között, valamint a két ország többségi nemzete között egyaránt.
A lendvai magyar nyelvű TV-műsorok szlovén nyelvű feliratozásának köszönhetően a többségi nemzet is kísérheti az adásokat. Ezáltal betekintést nyerhetnek a magyar kisebbség mindennapjaiba, rendezvényeibe. A lendvai stúdió anyaga gyakran bekerül a magyar állami csatornák adásaiba. A rádió adásait szívesen hallgatják a szomszédos megyékben, Zalában, Vasban és Somogyban is. Így az MMR tekintélyes, 120000 főnyi hallgatósággal rendelkezik.
A tévéstúdió hetente négy félórás műsorral jelentkezik, amely keretében nyolc különböző programot kínál, míg a rádió napi 18 óra és 15 percnyi időn át sugározza a műsorait. Az aktuális információk és a jó zene mellett negyven különböző műsor közül is válogathat a hallgatóság.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”630″ gal_title=”60 in 40 let”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja