2. divatbemutató Felsőlakosban

A felsőlakosi Arany János ME szombat délután megtartotta 2.-ik divatbemutatóját. A tavalyi sikeres bemutató után felbátorodva, az idei évre még merészebben álltak hozzá a munkához. Ezért másabb stilusu pólókat hímeztek és némi tapasztalatot szerezve már hetési hímzéssel ujratervezett estélyi ruhákat vonultattak fel különböző színekben és stilusban. A pólókon magyar régi írás – rovásírás volt látható, a »kis fekete ruhát« pedig hímzett övekkel egészítették ki. Ujdonságnak számít még két fiu jelenléte is. Ők hetési hímzésű ingben és rovásírásos pólókban jelentek meg. Az est fénypontja a menyasszonyruha volt. Muravidék első menyasszonyruhája, amely hetési hímzéssel volt díszíve. A ruhára Nemec Rozina, szakmai vezető, a válkendő mintából tervezte a ruha alján és a derekán lévő övön található mintát. A ruha közepén található az életfa, amely egyedinek számit az összes tájak hímzéseinél.

Hetésben a válkendő sarka volt leggazdagabban diszítve. A 18.-ik században a geometrikus kör, háromszög, rombusz stb. gondosan megszerkesztett kompozició és csak fehérrel volt hímezve. A 19.-ik században az életfa megjelenése már uj stilusu. Egy tőből kinövő 3-5-7 águ virágtő vagy virágbokor. Szabadrajzi motivumokból, többféle rozetták, levelekből épül fel fehér-piros-kevés kék színben. Az életfa az életet, a családot szimbolizálja, Hetésben többen családfának is nevezik. Kósa Klári elnökasszony elmondta, hogy a régi szokásokat is megőrizték, hiszen a menyasszonyok be szokták tartani, hogy legyen a menyasszonyon valami új – ami általában a ruha, ami a sikeres életet jelképezi. Legyen valami régi – pl. családi ékszer– ez a menyasszony lányságát szimbolizálja. Valami kék, ami a tisztaságra utal –kék virág a hajban, hímzés a ruhán.

És végül valami kölcsön, ami arra emlékezteti a menyasszonyt, hogy mindig lesznek barátai és ott lesz a családja, aki segít bármiben. A divatbemutató végén megköszönte minden intézménynek és személyeknek a támogatást. A csapat tagjai: Nemec Rozina – szakember, Herman Kornélia – fodrász, hímzők – Kepe Irén, Krajčič Katica, Žilavec Katica, Gönc Mária, Režonja Valerija, Simonka Marija, Krznar Klara, Požgaj Gizela, Kančal Ela, Varga Valerija, Varga Marika, Kulčar Anica. A divatbemutató ötletadója és szervezője Koša Klara. Fényképek – Herman Vanesa.

Szerző – Klara Koša  

[Best_Wordpress_Gallery id=”1113″ gal_title=”Modna revija Lakoš 2019″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja