17. avgust – dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

17. avgusta se spominjamo obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Ta dan je zato državni praznik, a ne tudi dela prost dan. Državni praznik je postal leta 2005 na predlog nekaterih prekmurskih poslancev.

Danes smo se spomnili dogodkov, ko so prekmurski Slovenci po 900 letih znova postali del matičnega naroda. Vse do konca prve svetovne vojne so se namreč razvijali ločeno od ostalih Slovencev in so bili pod močnim vplivom razmer, ki so prevladovale znotraj Ogrske.

Narodno zavest je na prelomu iz 19. v 20. stoletje začela dvigati skupina katoliških duhovnikov, ki so se zbirali okoli Franca Ivanocyja. Pri novi maši Jožefa Klekla na Tišini so leta 1897 prvič razvili slovensko zastavo. Sestavili so tudi politični program, ki je poudarjal pomen vere v zasebnem in javnem življenju, verski pouk in lokalne časopise v materinščini.

Po koncu prve svetovne vojne smo imeli Slovenci največ sreče prav v Prekmurju. Mirovna konferenca v Parizu je že maja 1919 soglašala s tem, da Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev dobi ta del ozemlja. Tako je jugoslovanska vojska oblast na ozemlju prevzela 12. avgusta leta 1919 in jo pet dni pozneje prepustila civilni oblasti. Pri odločanju, kateri datum naj postane praznik, je prevladal dan, ko je oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj, kar se je zgodilo v Beltincih 17. avgusta na množičnem ljudskem zborovanju.

Prva državna proslava ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je bila leta 2006 v Beltincih. Leta 2007 je bila državna proslava v Murski Soboti, leta 2008 v Gradu na Goričkem, leta 2009 znova v Beltincih. Leta 2010 državne proslave ni bilo, saj je takratna vlada Boruta Pahorja zaradi varčevanja določila, da bo državna proslava ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev le še ob okroglih obletnicah oziroma vsakih pet let. Od takrat ta dan vsako leto s proslavo zaznamuje vsaj katera od prekmurskih občin.

 

Slovenski člani jugoslovanske delegacije leta 1918 v Parizu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja