100 VIOLIN: ROMSKI SIMFONIČNI ORKESTER IZ BUDIMPEŠTE V LENDAVI

Svetovno znani 100-članski romski orkester iz Budimpešte je znova nastopil v Lendavi. Zvezdniški del orkestra s posebej izbranimi 30 člani od 140 članske zasedbe je v petek, 28. decembra, v Gledališki in koncertni dvorani Lendava priredil veliki praznični gala koncert in nam ponudil nepozabno doživetje.

Svetovno znana zasedba, ki z ohranjanjem bogate glasbene tradicije in več kot tisočimi vrhunskimi nastopi navdušuje poslušalstvo po celem svetu.

Romski simfonični orkester iz Budimpešte (Budapest Gypsy Symphony Orchestra) je bil ustanovljen pred 33 leti in danes šteje 138 članov. S svojo dejavnostjo ohranjanja bogate glasbene in kulturne tradicije je neprimerljiv s katerokoli drugo tovrstno organizacijo na svetu.

S svojo umetnostjo in glasbo se orkester prikrade v srca poslušalcev kjerkoli nastopajo in tako bogatijo živopisno paleto evropske kulture. Od ustanovitve do danes so nastopili na več kot tisoč koncertih, tako na majhnih kot tudi najpomembnejših koncertnih prizoriščih sveta.

Po mnenju kritikov “je nekaj čarobnega”, ko “svetovno znan in največji romski orkester” zavzame oder.

Razlog za to je zagotovo tudi navdušenje glasbenikov, ki se mu predajo ob vsakem nastopu. Poleg klasičnih del Liszta, Bartóka, Kodályja, Brahmsa, Čajkovskega, Sarasateja in Straussa igrajo tudi tradicionalno madžarsko romsko glasbo ter druge madžarske in ljudske skladbe.

Med njihovimi najpomembnejšimi nastopi so zagotovo koncert na otvoritvi Svetovne razstave v Lizboni, ko so nastopili pred 20.000 ljudmi, ter zmaga na mednarodnem glasbenem festivalu v Kartagini ter nastop pred navdušeno 15-tisočglavo množico! V obdobju med 2002 in 2014 so v pariškem Gledališču Elizejske poljane nastopili kar 55-krat, redno, vsako leto nastopajo tudi v Monaku ter na koncertni turneji po Franciji že od leta 1994. Igrali pa so tudi že v številnih mestih v Afriki, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Avstraliji ter mnogih evropskih mestih.

Orkester je doslej izdal 21 zgoščenk, 5 DVD-jev, večina izmed posnetkov pa je dosegla platinasto ali zlato prodajo. O njih so posneli tudi številne radijske in televizijske prispevke. Za podmladek v orkestru skrbijo s 25-člansko mladinsko sekcijo, ki bo nekoč postala nosilna glasbena sila orkestra.

Romski simfonični orkester iz Budimpešte je izjemen primer ohranjanja tradicije, saj je prav prenašanje več stoletij starega glasbenega poustvarjanja med generacijami in družinskimi rodovi njegov osnovni cilj. Leta 2000 je orkester prejel madžarsko nagrado za ohranjanje dediščine, v letošnjem letu pa so postali nosilci prestižnega naziva Hungaricum, ki velja za najvišji možni državni naziv na področju ohranjanje in promoviranja visokokakovostne, bogate ter raznolike madžarske kulture.

Foto: Peter Škrilec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja