Nikoli več kinopredstav v stari kinodvorani

Upanja, da bomo še kdaj gledali filme v lendavskem kinu, ni več.

Arpad Žoldoš, skorajšnji lastnik nekdanje kinodvorane je najavil, da so pogajanja za nakup pri koncu in načrti za preureditev kina v tiskarno že narejeni.
Prenova 80 let stare dvorane naj bi se kmalu začela. Prenovili bodo ostrešje, elektroinštalacije in ogrevanje.
Namesto kinoprojektorja bodo pod obokanimi zidovi, ki dajejo odlično akustiko, brneli tiskarski stroji.
Spomeniško varovana stavba, ki je bila zgrajena tik pred Drugo svetovno vojno, nikoli več ne bo služila prvotnemu namenu.
Čeprav v stavbi zadnjih 15 let ni bilo življenja, jo je bila Občina Lendava pripravljena odkupiti po tržni vrednosti ter jo popolnoma obnoviti z namenom, da bi se v njej ponovno zaslišal ropot kinoprojektorjev, obenem pa bi se lahko dvorana uporabljala za koncerte bližnje Glasbene šole. Svoj dom bi v nekdanjem kinu lahko dobila ostala manjša društva, ki prirejajo kulturne predstave ali koncerte. V zadnjih nekaj letih je kar nekaj manjših občin obnovilo stare kinodvorane, ki sedaj služijo kot večnamenski prireditveni prostor.

Kot kandidatka za prestolnico kulture smo imeli enkratno priložnost, da bi tudi naša stara kinodvorana postala del te zgodbe.
Evropski avtorji in režiserji še vedno štejejo za očete in botre najpomembnejših in najvplivnejših kulturnih gibanj, povezanih z mednarodno kinematografsko produkcijo, evropske kinodvorane pa vedno bolj množično preplavljajo kinematografski izdelki zelo nizke kakovosti in kulturne ravni.
Kinodvorana v mestu, ki kandidira za Evropsko prestolnico kulture, bi lahko predvajala avtorske evropske filme, ki bi dvigali filmsko kulturo domačega kraja in tudi širše.

Ker filma ne bo več tam, kjer so 40 let v mraku odmevali glasovi največjih hollywoodskih zvezd, bo naše staro mestno jedro dokončno umrlo, umrl bo del nas vseh, ki smo tam na velikem platnu doživeli filmske junake od zlate dobe filma, ko smo bili še majhni, pa do kičastih osemdesetih, ko so v filmskem svetu kraljevali Ramboji, Conani, Rockyji …

vse do danes, ko je obisk kina le še brezosebni sprehod po trgovskih centrih, kjer se človek s polnim vedrom pokovke, ki je nikoli nihče do konca ne poje sprašuje, kje so tisti dnevi, ko je bil obisk kina obvezen del vikenda, ki smo ga vsi tako čakali.
Zaključili bomo s prevodom enega najlepših filmov, ki se od začetka do konca vrti okrog filma in ki se zdi kot primeren zaključek za zgradbo, ki je bila tako pomemben del naše mladosti.

 

Cinema Paradiso:
Alfredo:
Ko tu živiš iz dneva v dan, si prepričan, da je to središče sveta. Prepričan si, da se nikoli nič ne bo spremenilo. Nato odideš: Za eno leto, dve leti. Ko se vrneš, je vse drugače. Nit je pretrgana. Tistega, pa kaj si prišel, ni več. Oditi moraš za dolgo časa … Za veliko let … preden se vrneš in najdeš svoje ljudi. Kraj, kjer si se rodil. Toda zdaj, ne. To ni več možno. Zdaj si bolj slep kot jaz.
Salvatore:
Who said that?
Kdo je to rekel? Gary Cooper? James Stewart? Henry Fonda? Eh?
Alfredo:
No, Toto. Nobody said it. This time it’s all me. Life isn’t like in the movies. Life… is much harder.
Ne, Toto. Nihče ni tega rekel. Tokrat so to le moje besede. Življenje ni takšno, kot v filmih. Življenje je … veliko težje.

Si v Lendavi res ne zaslužimo kina? Obstaja še kakšna druga možnost?

14
Izrazite svoje mnenje

avatar
6 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
NimampojmaPeterArpad ŽoldošMojca PokrajculjaLidija Recent comment authors
newest oldest most voted
Arpad Žoldoš
Guest
Arpad Žoldoš

Pozdravljeni v imenu podjetja Arma- CENTER DIGITALNEGA TISKA, Arpad Žoldoš, se opravičujemo vsem ljudem kateri ste prizadeti zaradi mene. Moj namen ni bil slab in ni mi želja, da bi z nakupom kinodvorane nekomur škodoval. Težava je v tem, da imamo prostorske stiske. V lasti imam tri tiskarne in vse tri tiskarne sem plasiral v občini Lendava. Hvaležen sem ljudem, da so pripomogli zgraditi podjetje Arma in zvesto kupovali in kupujejo naše produkte, zato bi rad ostal v Lendavi kot podjetnik. Rad bi lahko zaposlil še nekaj ljudi vendar kot sem že dejal ne moremo kupiti nove stroje kateri bi… Read more »

Peter
Guest
Peter

Arpi, že to je dovolj, če boste uspeli rešit stavbo pred propadanjem in razširit vašo dejavnost. Bistvo je razvoj, ne pa razkroj.

V tujini stavbe rešujejo na način, da zunanjost ostane, notranjost pa se prilagodi glede na potrebe.

Veliko uspeha želim.

Kuli
Guest
Kuli

Arpi, pa nihče tebi nič ne zameri, ne se hecat…super je, da imaš vizijo in jo uresničuješ v lokalnem okolju, me res veseli…melanholija je v nas prisotna za Kino-Mozi kot institucijo, ne kontra tebi kot podjetniku…španaj dejavnost in rasturaj, če lahko kaj pomagamo, kliči…kaj koli, kdaj koli

Nimampojma
Guest
Nimampojma

Nisem neki stručnjak ali naj mi nekdo pove naslednje. V centru mesta tiskarna? Logistika ? Kamion z robo, kje za vraga bo parkiral? Kaj manjka Murinim halam v industrijski?

Kuli
Guest
Kuli

Se strinjam za odličen prispevek in res škoda, da se Občina ni odločila za nakup, obnovo in vsebine, kot so omenjene. Odraščali smo v tem kinu, celo nastopali kot otroci na raznih prireditvah in Kino-Mozi je bil pomemben kamenček v mozaiku kulture večine občanov, predvsem seveda mladine. Škoda…

Lidija Kreft
Editor
Lidija Kreft

Škoda za kino, toda hvala bogu za Žoldoša, bodo vsaj nova delovna mesta. Naj bo samo čim uspešnejši.

Patrik
Guest
Patrik

Odličen prispevek..

Mojca Pokrajculja
Guest
Mojca Pokrajculja

Nerazumevanje besedila ni samo težava osnovnošolcev, ampak kar velikega procenta prebivalcev. Kje v članku je napisano, da je zdaj nekdo grd in slab? Noben, ki reši zgradbo pred propadanjem in samevanjem ni to in nikjer v članku noben ni označen tako. Na vprašanje, kje je bila občina do sedaj … Saj je lepo napisano, da jo je bila občina pripravljena kupit po tržni vrednosti. Jaz v tem članku ne vidim nič spornega, noben na nobenega ni s prstom kazal. Razumljivo je, da zmaga boljši ponudnik. Tudi na tekmovanjih ne morejo vsi biti zmagovalci. Prosim, naj mi kdo odpre oči, kje… Read more »

Alen Dominic
Guest
Alen Dominic

Res je skoda. Vendar je pa to realni pokazatelj tega, da v Lendavi podjetniki nimamo kam, razen da “kupimo” kake stare prostore.v Lendavi in jih preuredimk v “proizvodne” prostore. Je sedaj Arpi slab? Ne ni. Skrbk za razvoj svojega podjetja in za zaposlene, ter da je podjetje v Lendavi. Kino-Mozi je bil zaprt ze veliko casa in Obcina je v zadnjih 16 letih imela cas in denar to odkupit. Zdaj pa so naenkrat bogi? Ne razumem… Na drugi strani pa Obcina za manjsa podjetja ne naredi nic. Poglejte samo staro Murino halo…kaj vse so govorili, kak podjetniski inkubator bo to.… Read more »

Lidija Kreft
Editor
Lidija Kreft

Vse to, kar si napisal najbrz drzi. Clanek je bil napisan iz zornega kota izgube kina. G. Zoldos je tu le oseba, ki je izkoristila dano priloznost. Nihce mu tega ne zameri in prepricana sem, da mu vsi zeli(m)jo vse najboljse na poslovni poti.

Alen Dominić
Guest
Alen Dominić

Kino smo žal izgubili že pred desetletji in ne zdaj. Če se spomnite, je Občinska uprava zatrjevala, da bodo kino predstave v Kulturnem domu…pa se je pol izkazalo, da temu ni tako, ker sploh niso nabavili opreme…tako da sedaj, pisat kaj takega. je nesmiselno. In vse kar sem napisal, drži. Na koncu koncev tudi iz lastnih izkušenj podjetnišva v Lendavi pišem.

Lidija Kreft
Editor
Lidija Kreft

Res, je, ampak zdaj je izgubljeno še upanje 😀 😀 😀

trinajst
Guest
trinajst

Močno prikimavam.
Po prebranem sodeč, lahko čez cca 20 let pričakujemo prispevek z naslovom: ” Upanja, da bo še kdo kdaj prespal v hotelu Elizabeta, ni več”?

Lidija
Guest
Lidija

kubis, ne elizabeta