Mladi lendavski režiser Áron Horváth zaključuje snemanje filma Izlet

Nepričakovani dogodek razblini Levova pričakovanja do očeta.

Režiser Áron Horváth je v nedeljo, 18.8.2019 pričel s snemanjem kratkega igranega filma Izlet. Film nastaja v produkcijski hiši A Atalanta, sofinanciran je s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Občine Lendava, ter v koprodukciji z Zvokarno in KUD Lavina.

V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič ter igralca Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Soustvarjalci kratkega filma so direktor fotografije Sašo Štih, scenografka Neža Zinajić, kostumografka Ina Ferlan, oblikovalka maske Lija Ivančič, montažer Andrej Avanzo ter številni drugi.

Lev (11) živi v majhnem blokovskem stanovanju s svojo Mamo in mlajšim bratom Aleksom. Začele so se poletne počitnice in vroče dneve preživlja z igranjem najjljubše računalniške igrice. Nekega dne se pred blok z velikim tovornjakom pripelje Oče. »Levova zgodba mi je zelo blizu in je zame zares pomembna iz večih razlogov. Brezbrižnost, neskončne poletne počitnice, občutek popolne svobode so zaznamovali tudi moje otroštvo. Kljub temu pa sem nekje pod površjem, kot otrok začutil probleme, ki so delovali kot tujki. Šele pozneje sem razumel za kaj se je šlo. Svet odraslih in problemi, ki jih nosijo s sabo so sprva bili neopazni, komaj zaznavni. Nato so začeli naraščati in jih je naenkrat bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost, začutil sem neprijetno teža, ki se je več nisem mogel znebiti. Menim, da je trenutek ko izgubimo starševski ideal tisti, ki nas potisne čez rob otroštva in pademo v svet odraslih. Ta trenutek je zame zelo srhljiv a hkrati se zavedam njegovega pomena v procesu odraščanja. Prizadevam si, da bo se publika zavedala tega osamljenega trenutka in to samotno izkušnjo delila med seboj.«

Avtor fotografij:  Samo Tanaček

 

1
Izrazite svoje mnenje

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
bubi Recent comment authors
newest oldest most voted
bubi
Guest
bubi

z sredstvi, z snemanjem, z filmom?