Lendava: Osrednja slovesnost ob madžarskem narodnem prazniku

Madžarska narodna samoupravna skupnost občine Lendava je na predvečer madžarskega nacionalnega praznika organizirala že tradicionalno slavnostno prireditev ob madžarskem narodnem prazniku – spomin na revolucijo in boj za svobodo leta 1848/49. Prireditev se je začela pred spominskima obeležjema Istvána Széchenyija in Lajosa Kossutha, kjer so po nagovoru predsednice Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Judita Vida Törnar in župana občine Lendava Janeza Magyarja in krajšem programu položili vence v spomin herojem marčevske revolucije. Osrednja proslava je potekala v lendavski Gledališki in koncertni dvorani, ki se je napolnila do zadnjega kotička. Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili Zsolt Németh, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Madžarske in mag. Stanko Baluh iz Urada RS za narodnosti, generalni konzul madžarske v Lendavi dr. Földesi Gyula,  predstavniki madžarskih narodnostnih skupnosti iz Pomurja, župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar, župan Občine Lendava ter mnogi občani in funkcionarji.

Slavnostna govornika sta bila Ferenc Horváth, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in Zsolt Németh, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Madžarske.

Po spektakularnem kulturnem programu, ki so pripravili učenci dvojezičnih osnovnih in srednji šol, Glasbene šole Lendava, Folklorna skupina Muravidék, Plesna skupina Ividő, Ljudska glasbena skupina Harangláb, Kósa Péter, Šooš Peter, Vida Dorián in Toth Matija, je sledila pogostitev v avli Gledališke in koncertne dvorane.

« 1 of 2 »
" data-link="https://twitter.com/intent/tweet?text=Lendava%3A+Osrednja+slovesnost+ob+mad%C5%BEarskem+narodnem+prazniku&url=http%3A%2F%2Flendava-on.net%2Flendava-osrednja-slovesnost-ob-madzarskem-narodnem-prazniku%2F&via=">">Tweet
53 Shares

4
Izrazite svoje mnenje

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Joze Recent comment authors
newest oldest most voted
Joze
Guest
Joze

Kdaj so se x madžari naselili v lendavo..in kako da so enaki kod evro slovenska rasa.

Joze
Guest
Joze

LENDAVA NET..postmredujem..strokovno povezavo ..upam da resnica ne bo sporna.

GENSKA STRUKTURA SLOVENCEV KOD JO RAZKRIVAJO..Digitalna knjižuca

V detoteki na 71 strani lahko najdete DNA analizo lendavčanov, da med 82 vzorca niso našli enega primerka URALOFINSKEGA ~ DNK ..N..~ kod so se do sedaj sklicevali.

PO 70 LETIH ..IZVOR NI ZNAN???

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://anthrogenica.com/showthread.php%3F8461-Map-of-haplogroup-R1a-in-Germany-and-Austria&ved=2ahUKEwiiz86Yi4bhAhWrlosKHeNTCHwQFjAEegQIBBAB&usg=AOvVaw0KOKxImbuuJtTmuZjYOIsl&cshid=1552719601531

Joze
Guest
Joze

MADŽARSKI FORENZIKI SO DKONČNO UVRGLI POVEZAVO O LAŽNEM UGROFINSKEM NARODU.. KAJ BOMO SLOVENSKI ( AUTOHTONI MADŽARI..SEDAJ LAGALI)?? Januar 2018 Tibor TörökTibor TörökEndre NeparáczkiEndre NeparáczkiTibor KalmarTibor KalmarZoltán MarótiZoltán Maróti Prikaži Pokaži povzetek … Možna genetska povezanost sodobnih Madžarov s finsko-ugriškimi skupinami je bila preizkušena v več študijah [6] [7][8]vendar so bili vsi ti Madžari genetsko nepovezani z uralskimi ljudmi. Ena od najnovejših študij [9] je poročala, da je haplogrupa Y-kromosoma (N-L1034) razdeljena med 4% madžarskih Seklersov (madžarsko govoreča etnična skupina, ki živi v Transilvaniji) in 15% najbližjih sorodnikov jezika Mansi, čeprav je isti marker prisoten tudi v srednjeazijskih Uzbekih in je… Read more »