FRACKING: Pritisk Ascenta na Slovenijo se nadaljuje

Družba Ascent Resources iz Velike Britanije, ki bije svoj večletni boj pri pridobitvi dovoljenja za črpanje plina v Petišovcih, nadaljuje svoj pritisk na Slovenijo. Trenutno so v pričakovanju okoljevarstvenega dovoljenja za rafinerijo za prečiščevanje zemeljskega plina, njihov prvi mož Colin Hutchinson je zagrozil s sodnimi postopki, ki jih očitno britanska družba pripravlja. 

V teh dneh smo lahko v časniku Finance prebrali novico, da naj bi britanska družba Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, grozila s sodnimi postopki, na katere se v družbi že aktivno pripravljajo.
Podjetje Ascent Resources naj bi povračilo nastale škode zahtevalo na evropskem sodišču.
Okoljski minister Jure Leben je odredil notranji nadzor nad delom Arsa v tem in še enem postopku, povezanem s črpanjem plina na Petišovskem polju, ker se je želel prepričati, da so bili vsi postopki vodeni strokovno, nepristransko in zakonito, pa tudi, ali nad zaposlenimi ni bil izvajan neprimeren pritisk.

V Petišovcih naj bi se v globini skrivalo okrog 11,7 milijard kubičnih metrov plina. 

Direktor družbe Ascent Resources, Colin Hutchinson je v intervjuju za London South East rekel, da čeprav Slovenija ostaja visoko tvegana država za tuje vlagatelje, je kljub temu upal, da bo ARSO dovoljenji vendarle izdala in bodo lahko nadaljevali z intenzivnejšim črpanjem.

Intervju z direktorjem Ascenta v angleščini


V intervjuju je mogoče slišati tudi o domnevnih elektronskih pismih z grozečo vsebino, ki naj bi jih dobivali zaposleni na ARSO in za katere gospod Hutchinson trdi, da naj ne bi bilo mogoče ugotoviti, kdo naj bi jih poslal in s kakšnim namenom.

Zadevo z elektronskimi pismi z grozečo vsebino naj bi trenutno preiskovala slovenska policija.

V virih lahko najdete povezavo do intervjuja, ki si ga lahko ogledate.

O razvoju dogodkov vas bomo obveščali.
https://www.total-slovenia-news.com/business/2730-ascent-resources-ceo-company-may-sue-slovenian-government-over-fracking-permits-video-interview?fbclid=IwAR1vC-tWXL5OcMdKfWnKhVxa1QLDA7eXtfwPDNyIA2II5gjFu_QkD26iGJw

https://live.finance.si/8942782/Ascent-nadaljuje-pritisk-na-Slovenijo-glede-Petisovcev?src=pj_2018-12-21&utm_content=link_27&utm_medium=email&utm_campaign=poslovno_jutro&utm_source=pj_2018-12-21&f_tid=cfeb6a6ecc86c5b0967ff503ad214b3e&fbclid=IwAR14fsIpx1ATNrleBI7IyuCM8w8kqfmHDWrU-4PQi-MEhDaEmTlSGhS0oEU

 

4
Izrazite svoje mnenje

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Ian LovelockSkinner777steven collier Recent comment authors
newest oldest most voted
steven collier
Guest
steven collier

i think its time for slovenia to live in the real world and start using natural gas instead of logs and coal…or do they still live in caves or mud huts?

Skinner777
Guest
Skinner777

Cost of court case equates to 50€ for each and every person in Slovenia, young and old. Jure Leben must explain himself to the Slovene people before he bankrupts the country

Skinner777
Guest
Skinner777

The cost of Ascents claim for damages will be in the region of 200 million euros that is 100€ per person living in Slovenia , young and old. Jure Leben is the person responsible for depriving Slovenia of a secure and independent gas resource which should be supplying the domestic gas needs of Slovene homes.

Ian Lovelock
Guest
Ian Lovelock

Ekstremisti pravijo, da je to fracking, Ascent pravijo, da bi bila hidravlična stimulacija enaka kot leta 2011 in enaka, kot je bila uporabljena mnogokrat v Sloveniji drugje. Menim, da je resnica izraz “fracking” prvič uporabljen v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ZDA združile HUGE SCALE hidravlično stimulacijo s horizontalnim vrtanjem za dostop do plina, ujetega v skrilavcu. Na plinskem polju Ascents je skala SANDSTONE. To je razlika. S peščenjakom vam ni treba uporabiti ničesar blizu vode in (varnih) kemikalij za izpust plina. To bi bil podoben proces, ki je bil uporabljen leta 2011 na istih dveh vodnjakih. Podoben proces,… Read more »